Valitse sivu

Mikä on ekologinen vaate?

15.04.2024

Ekologinen vaate on lempivaatteesi, jota olet käyttänyt jo vuosia.

Vaatteen materiaali ei automaattisesti tee vaatteesta ekologista, sillä jokainen materiaali kuormittaa luontoa valmistusprosessinsa aikana jollakin tavoin.

Vaateteollisuuden ekoteko olisi käyttää mahdollisimman ympäristöystävällisiä tuotantomenetelmiä, sekä kierrättää ja tuottaa mahdollisimman vähän tekstiilijätettä.

Yhden ihmisen ekoteko olisi ostaa pitkäikäisiä ja laadukkaita vaatteita vain todelliseen tarpeeseen, suosia myös kierrätettyjä vaatteita, ja korjata rikki menneet vaatteet käyttökelpoisiksi.

Naisten luomupuuvillaiset vaatteet kestävät aikaa. Toppi ja housut: Ihana Clothing

Hidas muoti

Laadukkaiden ja käytössä kestävien vaatteiden tuottaminen sekä ajattomat mallistot ovat ”hidasta muotia”.

Vaatebrändi, jonka toiminta nojaa hitaaseen muotiin, ei lanseeraa uusia mallistoja jatkuvalla syötöllä eikä houkuttele ihmisiä turhaan kulutusjuhlaan. Vaate ommellaan mahdollisimman laadukkaasti, jotta se kestää käyttöä ja aikaa.

Hidas muoti huomioi tuotteen valmistusvaiheet raaka-aineen tuottamisesta lähtien, ja pyrkii tukemaan luonnon monimuotoisuutta sekä eläinten oikeuksia. Hitaan muodin mukaista on suosia lähituotantoa lyhyiden kuljetusmatkojen, joustavuuden ja valvottavien työolosuhteiden mahdollistamiseksi.

Arvoihin kuuluu myös vaatteen kierrättäminen ja korjaaminen, sekä vastuullisten pienyrittäjien toiminnan tukeminen omilla valinnoilla.

Hidas muoti on myös suomalaisen Ihana Clothingin perusta. Tutustu mallistoomme täällä.

Laadukkaat vaatteet

Ihmisen on käytettävä vaatteita pysyäkseen lämpimänä. Vaatteilla halutaan usein tuoda esille myös omaa persoonallisuutta ja kuulumista tiettyyn ryhmään.

Vaatemateriaalien avulla voidaan monesta asiasta tehdä helpompaa ja toimivampaa, esimerkiksi käyttämällä urheilu- ja retkeilyvaatteissa erilaisia materiaaleja kuin keveissä juhlavaatteissa tai kestävissä lastenvaatteissa.

Vaatteiden tuotantoa ei voida eikä ole syytä lopettaa, mutta vaateteollisuuden kehityksen olisi johdettava kestävämpiin, ekologisiin toimintamalleihin.

Tavoitteena olisi, että tuotetaan laadukkaampaa ja kulutetaan vähemmän.

Ihana Clothing: ekologiset, suomalaiset lastenvaatteet

Ekologinen lastenvaate

Lastenvaatteita täytyy hankkia melko usein lapsen kasvaessa, mutta myös lastenvaatteiden kohdalla voit tehdä ekologisia valintoja.

  • Suosi materiaaleja jotka kestävät käyttöä ja toistuvia pesuja
  • Valitse ajattomia malleja jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaan
  • Tue laadukasta työtä, jotta vaate säilyy hyvänä lapselta toiselle
  • Tue lähituotantoa, eli kotimaista vaatebrändiä, joka käyttää vaatteidensa tuotannossa suomalaista kankaan valmistus- ja ompelutyötä
  • Korjaa ja kierrätä

Suomalaiset, pieniä mallistoja lähituotantona tekevät vaatevalmistajat ovat yleensä huomioineet ekologisuuden myös materiaalivalinnoissaan. Heiltä saat nopeasti henkilökohtaista asiakaspalvelua ja lisätietoja tuotteista.

Arkikäytössä huomaat nopeasti, mitkä vaatemerkit kestävät kulutusta ja toistuvia pesuja säilyttäen värinsä ja mallinsa.

Kierrätä lapselle pieneksi jääneet vaatteet eteenpäin, tai jos harrastat käsitöitä, anna tarpeettomalle vaatteelle uusi elämä toisessa muodossa. Vanhasta paidasta ompelet pienellä vaivalla pipon tai vaikkapa siivousliinoja, ja pidät materiaalin hyötykäytössä vielä hyvän aikaa.

Vauva istuu nurmella peiton päällä valkoisessa ribbihaalarissa ja näyttää peukaloa.

Rib-trikoosta valmistetut, kotimaiset vauvanvaatteet sopivat herkällekin iholle

Kotimainen vaate

Vaikutetaan yhdessä tulevaisuuden vaateteollisuuteen ja sen ympäristövaikutuksiin tekemällä viisaita valintoja tässä hetkessä!

Ihana Clothingin suomalaiseen lastenvaatemallistoon pääset tutustumaan täältä.

Hitaan muodin kannattajina emme tuota nopealla tahdilla uusia muotivaatteita, vaan nojaamme ihanaan, kestävään mallistoomme, joka säilyy mieluisana sesongista toiseen.

Ihanan valmistamat lasten- ja naisten vaatteet ovat klassisia ja ajattomia, ja luonnolliset värisävyt on helppo yhdistää osaksi niin arkea kuin juhlaan.

Käytämme vaatteissamme GOTS -sertifioitua luomupuuvillaa, mikä on turvallinen valinta myös herkälle iholle. Kankaamme valmistetaan suomessa, ja ommellaan laadukkaiksi vaatteiksi pienompelimoissa.

ihanaa päivää ja viisaita valintoja <3
toivottaa Ihana Clothing -tiimi

Viimeisimmät artikkelit