Valitse sivu

Mitä vaatteita vauva tarvitsee?

19.03.2024

Ensimmäisen lapsen odotus ja syntymä tuovat mukanaan monenlaista pohdittavaa. Vauvanvaatteet ovat yksi niistä.

Millaisia vaatteita vauva tarvitsee? Kuinka monta housua ja paitaa on hyvä olla vaatekaapissa? 

Äitiyspakkauksen vaatteet

Äitiyspakkauksessa on huomioitu hyvin suomalaisen vauvan tarvitsema varustus, ja sen sisältö koostuu eri kokoisista vauvanvaatteista (suurin osa on kokoa 62-68cm). Pakkauksessa on viime vuosina ollut vain muutama vaate vastasyntyneelle, joten alkuun päästäkseen kannattaa 50-56cm kokoisia bodyja, housuja ja haalareita hankkia lisää.

Kuinka monta vaatetta vauva tarvitsee?

Usein suositellaan hankittavaksi 5-10 vaatekappaletta jokaista kokoa (eli vähintään 5 bodya ja viidet housut kokoa 50-56cm). Vaatteiden määrä ja vaihtoväli riippuu täysin vauvasta. Jos vauva pulauttelee paljon, on body vaihdettava kenties monta kertaa päivässä.

Kietaisubody on kätevä pukea aivan pienelle, ja kokohaalariin sujauttaa helposti niin pienet kädet kuin jalatkin.

Vauva nukkuu yllään valkoinen asu.

Kostea, märkä tai likainen vaate voi ärsyttää vauvan herkkää ihoa ja aiheuttaa jopa ihottumaa. Sen vuoksi vaatteiden vaihtoväli kannattaa pitää tarpeenmukaisena. Kuivissa ja puhtaissa vaatteissa vauvakin pysyy tyytyväisempänä.

Hankittavien vaatteiden määrään vaikuttaa olennaisesti pyykinpesumahdollisuus (ja into). Haluatko pestä vauvan vaatteita päivittäin vai pari kertaa viikossa? Mitä tiheämmin pesukone laulaa, sitä vähemmällä vaatemäärällä selvitään.

Mikä on hyvä materiaali vauvanvaatteissa?

Vaatteiden materiaaleissa ja pesunkestävyydessä on eroja. Vauvanvaatteita hankittaessa kannattaa kurkata pesulappuun, josta selviää materiaalin lisäksi tuotteen valmistusmaa ja pesuohje.

Vauvanvaatteet täytyy tarvittaessa voida pestä 60 asteisella vedellä lian ja mikrobien irrottamiseksi, vaikka tavanomaisessa arkipesussa riittääkin 40 asteinen pesulämpötila.

Esimerkiksi puuvilla- ja pellavavaatteet kestävät hyvin pesua. Luonnonkuituvaatteet ovat myös ekologisempia pestäviä kuin tekokuidut, joista irtoaa varsinkin ensimmäisillä pesukerroilla mikromuoveja veteen.

Vauva peitolla lähikuvassa ruskeassa ribbi haalarissaan

Vauvan vaatteessa kannattaa suosia turvallisiksi luokiteltuja luomulaatuisia kankaita, esimerkiksi luomupuuvillaa.

Luomupuuvilla on ihoa vasten miellyttävän tuntuinen, eikä se kutita tai allergisoi herkästi. Puuvillasta valmistetut vaatteet myös imevät hyvin kosteutta ja ovat lämpimiä iholla.

Vaatteiden valmistus kuormittaa aina luontoa jollakin tavoin, ja usein onkin valittava se ”pienin paha”. Puuvillan luontoa kuormittava tekijä on sen vaatima suuri vesimäärä. Luomupuuvillan kasvatuksessa vettä kierrätetään, ja vesi puhdistetaan ennen sen laskemista takaisin luontoon.

GOTS -sertifikaatin saanut luomupuuvilla on myös kasvatettu ilman lannoitteita ja torjunta-aineita, joten se on turvallinen valinta vauvan herkälle iholle. 

Laadukkaat luomupuuvillaiset vauvanvaatteet säilyttävät muotonsa ja värinsä myös kovassa kulutuksessa sekä toistuvissa pesuissa.

Huomioitavaa ennen ostopäätöstä:

  • Onko vaate valmistettu luonnonkuidusta (esimerkiksi puuvilla, pellava, villa) vai tekokuidusta (esimerkiksi viskoosi, polyesteri, akryyli)?
  • Onko kangas valmistettu Suomessa?
  • Onko kankaalle myönnetty jokin sertifikaatti (esim. GOTS joka takaa sen, ettei kuidun viljelyssä ole käytetty torjunta-aineita)?
  • Onko vaate ommeltu Suomessa?
  • Onko vaatteen malli ja väri sellainen, että se kestää aikaa?
  • Onko vaatteen materiaali sellainen, että se kestää kulutusta ja toistuvia pesukertoja?

Avainlippu merkki Tehty Suomessa tekstillä - Ihana Clothing

Suomalaiset lastenvaatteet

Suomalaisten vaatevalmistajien kotisivuilla ja verkkokaupassa on useimmiten avattu läpinäkyvästi vaatteen tuotantoprosessia, ja tietoa materiaalien alkuperästä on hyvin saatavilla.

Kotimaiset vauvanvaatteet sijoittuvat ekologisuutensa puolesta kärkipäähän, ottaessamme tarkasteluun lyhyet kuljetusmatkat ja laadukkaan työn jäljen. Pitkäikäinen, kestävä vaate siirtyy käytössä lapselta toiselle, ja maksaa itsensä useita kertoja takaisin.

Myös eettisyys on Suomessa tuotettujen vaatteiden kohdalla huippuluokkaa. Meillä ei sallita lapsityövoimaa, työolot ovat turvallisia ja korvaus työstä on asianmukainen.

Kun valitset suomalaisen vaatteen, tuet kotimaisia pienyrittäjiä ylikansallisten pikamuotiketjujen sijaan, ja osallistut yhteisiin tavoitteisiimme vähentää tekstiilialan ympäristökuormitusta.

Suomalaisia luomupuuvillaisia vauvan- ja lastenvaatteita koossa 50 cm – 128 cm löydät täältä. 

Ihanat vauvan HALAUS kietaisubodyt valkoisen peiton päällä

 

 

Viimeisimmät artikkelit