Valitse sivu

Kotimainen tuotanto

02.10.2020

Kotimaisuus ja vastuullisuus ovat olleet aivan Ihanan alkutaipaleelta asti vahvoja kantavia arvoja. Myös kangasmateriaalin valinnassa halusimme olla tietoisia siitä, missä, mistä ja miten neulos on valmistettu. Toiveena oli tietenkin löytää sopiva kotimainen kankaan tuotanto-paikka. Visio vaatteidemme ribbikankaasta ja sen tekstuurista oli kirkkaana mielessämme ja täydellisen neuloksen löytäminen oli haasteellisempaa, kuin osasimme odottaa. Emme olleet valmiita myöskään tinkimään toiveistamme materiaalin suhteen.

Naiset katsovat kuinka tehdaskone valmistaa kangasta tehtaassa

Yhteistyön alku

Keväällä 2020 aloitimme yhteistyön kotimaisen kankaan valmistajan kanssa, joka toteutti meidän näkemyksemme Ihanan kauniista ribbineuloksesta. Materiaalimme valmistetaan GOTS-sertifioidusta luomupuuvillalangasta aina värjäykseen ja viimeistelyyn saakka Suomessa. Kangas on Öko-Tex 100 standardoitua. Testasimme neulostamme ja sen kestävyyttä lasten käytössä ja pesussa useita kertoja ollaksemme varmoja sen ominaisuuksien sopivuudesta Ihanan vaatteisiin. Vaatteen tulee kestää pesusta toiseen sekä käyttäjältä toiselle menettämättä kaunista ulkonäköään tai muotoaan. 

Kesän aikana kangas oli tullut meille jo tutuksi. Tunsimme sen alkuperän, valmistusprosessin ja toimivuuden käytännössä. Elokuussa 2020 vierailimme tehtaassa, jossa Ihanan kangas neulotaan. Halusimme ehdottomasti päästä näkemään käytännössä, miten kankaita ylipäätään neulotaan sekä tutustumaan tehtaaseen itsessään ja havainnoimaan miten vastuullisuus näkyy heidän toiminnassaan. Kankaan valmistajamme toiminta on GOTS-sertifioinnin mukaista ja kotimainen tuotanto yleisestikin takaa laadukkaan ja vastuullisen tuotteen.

Valkoista lankaa, josta valmistuu kangasta tehtaassa

Tehdasvierailu

Aiempi kokemuksemme tehdasympäristöistä pohjautuu isoihin teollisuuden valmistusyksiköihin. Kangastehdas ympäristönä oli hyvinkin erilainen. Tehtaassa vallitsi jokseenkin seesteinen tunnelma. Lukuisat pyöröneuloskoneet työskentelivät automaattisesti tuottaen kukin erilaisia neuloksia. Tehtaassa ei näkynyt työntekijöitä vierailumme aikana. Koneet tekevät työn pääosin automaation avulla. Langan vaihdot sekä mahdolliset vikatilanteet hoidetaan toki manuaalisesti.

Olimme vaikuttuneita siitä, miten monimutkainen kokonaisuus pyöröneuloskone onkaan satoine eri langansyöttöosineen ja neuloineen. Meille kerrottiin, että eri lankamateriaalit vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti neulosta voidaan koneellisesti tuottaa. Kestävän tekokuidun valmistusaika on huomattavasti nopeampaa, kuin herkän luonnonmateriaalin. 

Koneet valmistavat kangasta tehtaalla

Tunnelma tehtaassa

Tehtaassa vallitsi tasainen koneiden hurina. Ei kuitenkaan sellainen, että korviin sattuu. Puuvillaa leijui koneiden ympärillä. Osa koneista oli lähestulkoon puuvillapeiton alla. Siitä huolimatta tehdas oli todella siisti. Tavaroille oli omat paikkansa, ja kulkuväylät olivat avoimia. Emme havainneet sotkuja, tai muita epäsiisteyteen viittaavaa, ja siitä olimme tyytyväisiä.

Ne muutamat työntekijät, joihin vierailumme aikana tehtaan toimistotiloissa törmäsimme, tervehtivät meitä hymyillen. Ilmapiiri tehtaassa vaikutti rauhalliselta, emmekä havainneet mitään asiaankuulumatonta. Kaikki vaikutti hyvin suomalaiselta, rehdiltä ja vastuulliselta toiminnalta. 

Vierailun päätyttyä juttelimme yhdessä siitä, miten paljon ymmärrystä ja luottamusta meille tuo se, että pääsemme näkemään käyttämämme neulosmateriaalin valmistuspaikan omin silmin. Voimme hyvillä mielin kertoa asiakkaille kankaan alkuperän olevan aidosti suomalaista, tavallisessa suomalaisessa tekstiilitehtaassa valmistettua. 

Ihana Tiimi vierailemassa kangastehtaalla Orivedellä

Viimeisimmät artikkelit